dividend

WAT IS EEN DIVIDEND?

Wat is een dividend?

Home

Een dividend is (een deel van) de winst die een bedrijf uitbetaalt aan de aandeelhouders.

De waarde van een aandeel kan stijgen of dalen.  Je maakt pas winst of verlies als je het aandeel dat je gekocht hebt terug verkoopt, aan een hogere of lagere prijs.  Toch is er nog een andere manier om geld te verdienen met je aandelen, zonder dat je ze hoeft te verkopen:

Sommige bedrijven geven ook een dividend.

Een (cash-)dividend is dus eigenlijk een cadeautje van het bedrijf aan de aandeelhouders.  Per aandeel krijg je jaarlijks zomaar een som geld op je rekening, waarmee je kan doen wat je wil. 

Als een bedrijf een goed jaar achter de rug heeft, stijgt het dividend dikwijls en kunnen de aandeelhouders meegenieten.  Als het minder goed gaat, kan het dividend ook dalen. Sommige bedrijven kiezen ervoor om geen dividend te betalen, maar alle winst te herinvesteren.  

Om het dividendrendement van een aandeel te kennen, deel je het dividend per aandeel door de beurskoers van dat aandeel.  Die uitkomst vermenigvuldig je met 100.

Bedrijven die al jaren, zonder onderbreking, een dividend aanbieden zijn o.a. Sofina, Ackermans & van Haaren, Lotus Bakeries en Solvay.

Gulle dividend-betalers op de Brusselse beurs zijn o.a. vastgoedaandeel Befimmo (dividendrendement van 6%) of Proximus en Ageas (5%).