Info

INFO

Aandelen, anders bekeken.

 260 miljard euro. Dat is het bedrag dat in België alleen al op spaarboekjes wordt geparkeerd. Geld dat daar soms jaren staat, en langzaam wegsmelt. Minder dan 20% van mensen onder de 40 bezit individuele aandelen, net de leeftijdscategorie die massaal aandelen zou moeten kopen. Collectieve waanzin dus. Daar wil Stockpony verandering in brengen.

 

Het is triest om te zien hoe velen uit angst voor het onbekende de stap naar de beurs niet willen zetten, terwijl rijke mensen steeds rijker worden. Stockpony wil tonen dat beleggen voor iedereen is: Omdat beleggen veilig is, omdat beleggen niet moeilijk is, omdat beleggen zelfs spannend en leuk is. En omdat je met beleggen op lange termijn altijd meer rendement haalt dan met een spaarboekje. Dat is niet onze mening, ons buikgevoel, maar een feit. De voorbije 100 jaar leverden aandelen jaarlijks gemiddeld zo’n 4% rendement. Op een spaarboekje heb je vandaag ergens tussen 0,5 en 1% rente.

Op en neer

Een probleem waar vele kleine beleggers op botsen, is dat het niet altijd even makkelijk is om in de dagelijkse stroom aan beursnieuws hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden.  Financiële media spuwen dagelijks duizelingwekkende cijfers waar je je weinig bij kan voorstellen.  Beurskoersen gaan op en neer, ogenschijnlijk willekeurig.  Analisten publiceren analyses waar alleen andere analisten wijs uit geraken.  Met Stockpony willen we terug naar de kern: de bedrijven die achter de aandelen schuil gaan.

Iconen

Deze site selecteert voor jou een aantal interessante bedrijven, filtert de droge cijfers en vertaalt de relevante informatie in heldere iconen, die je zonder economische voorkennis vertellen hoe het bedrijf het doet.  We tonen langetermijnbeleggers de weg naar sterk, gezonde bedrijven en verliezen daarbij niet de bredere context uit het oog: welke invloed heeft bijvoorbeeld werkgelegenheid of een tweet van Trump op het beursklimaat? In de sectie Legende vind je uitleg bij elk icoon.

Waan van de dag

Op Stockpony.com nemen we bewust wat afstand van de waan van de dag, en tonen je hoe de wereld in en rondom het bedrijf er echt aan toe is.  We willen rust en inzicht brengen, ook op die momenten waarop andere beleggers twijfelen.  Goede bedrijven blijven goede bedrijven, ook als alle aandelen op de beursvloer dalen. Onze favoriete bedrijven kan je terugvinden in de sectie Aandelen.  Toch denken we dat iedereen voor zichzelf kan beslissen welk aandeel zijn of haar vertrouwen verdient.  We geven geen koopadvies: dure aandelen kunnen nog duurder worden, goedkope aandelen nog goedkoper.  Maar we kunnen je wel zeggen of je een aandeel koopt van een winner of een loser.

Spannende verhalen

We horen vaak de opmerking dat beleggen saai is. Of erger nog: een saai gokspel.  En dat is jammer, want mensen lijken te vergeten dat aandelen rechtstreeks gelinkt zijn aan bedrijven, en dat in die bedrijven mensen werken, en dat elke beurskoers dus een verhaal vertelt.  De meest spannende verhalen brengen we daarom wekelijks in een korte update, ook de verhalen van aandelen die we zelf niet actief opvolgen.  Je zal merken: je bekijkt de wereld al gauw door een andere bril. In de sectie Weekoverzicht vind je de laatste update.

Beginnersfouten

Ook wie zijn eerste schuchtere stapjes op de beurs zet, kan bij ons terecht.  Wij maakten in het begin van onze carrière als belegger de typische beginnersfouten, die we achteraf gezien duur moesten betalen.  Op onze basis-pagina behoeden we je voor de grootste valkuilen, en begeleiden je bij je eerste aankopen. Zo kan je met heel weinig risico op lange termijn mooie rendementen op je spaargeld behalen, en beleef je er nog plezier aan ook.  Ben je een beginnende belegger, ga dan eerst naar de sectie Basis.

Beleggen is een mooie én veilige manier om op lange termijn je geld te laten groeien, maar het is vooral een boeiend avontuur.

Het is nooit te laat om je blik te verruimen.  Welkom bij Stockpony.